Komory pasteryzacji
LE.KO wykorzystując wieloletnie doświadczenie w modernizacji a w ostatnich latach w wykonawstwie, oferuje komory do pasteryzacji produktów przemysłu spożywczego, w szczególności jajczarskiego. Realizujemy zamówienia spełniające najwyższe normy higieniczności obowiązujące w przemyśle spożywczym. Gwarantujemy osiągnięcie określonych przez inwestora parametrów takich jak:
- zakres zróżnicowania temperatur
- wilgotność powietrza
- prędkość nagrzewania komory
- temperatura
- wygrzewania produktu w komorach
Wybrane technologiczne aspekty suchej pasteryzacji albuminy jajka kurzego
Wytwarzanie albuminy jajka kurzego związane jest z fermentacją białka przed procesem suszenia w suszarce rozpyłowej. Brak pasteryzacji przed suszeniem wymusza pasteryzację po suszeniu w komorach potocznie nazywanymi hot rooms. Proces pasteryzacji w ściśle określonym czasie i warunkach (temperatura i wilgotność) ma na celu między innymi redukcję ogólnej liczby bakterii i osiągnięcie wymaganych właściwości funkcjonalnych jak np. siły żelowania.
Konstrukcja i wielkość komór
Oferujemy komory pasteryzacji o wymiarach i pojemnościach od kilku do kilkudziesięciu ton jednorazowego załadunku produktów, pakowanych w workach lub kartonach, składowanych na paletach lub stelażach. Realizujemy komory wykonywane jako wolnostojące lub lokalizowane w obiektach zamkniętych. Podstawą oferty są komory ze stropem pozornym, posiadamy też doświadczenie w realizacji komór bez stropu pozornego. Do budowy komór wykorzystujemy aluminium, posiadamy możliwości realizacji komór ze stali kwasoodpornej. Oferujemy nagrzewnice dobierane do ogrzewania wodnego, parowego lub wykorzystujące olej grzewczy.
Podzespoły i system sterowania
Określone wymagania dotyczące szybkości nagrzewania oraz minimalizacji zróżnicowania temperatury i wilgotności powietrza w strefie załadunku zabezpieczamy między innymi poprzez:
- wymuszony w strefie załadunku przepływ powietrza
- dobór i rozmieszczenie nagrzewnic w oparciu o zweryfikowane w praktyce algorytmy uwzględniające także właściwości cieplne produktu
- parowy lub wodny system nawilżania
- doskonałą izolację termiczną z minimalizacją strat ciepła przez potencjalne mostki termiczne w węzłach konstrukcyjnych
- system sterowania uwzględniający wielopunktowy pomiar i regulację temperatury i wilgotności powietrza oraz rejestrację zmian temperatury produktu